CorReduc bvba
Industriepark E17/3 • Spieveldstraat, 53 • 9160 LOKEREN • Belgi├ź
Tel.: +32-9-326.91.60 • Fax: +32-9-326.91.69 • info@correduc.be
Cement Nijverheid
Het leven van een vortex waaier x 3


nieuwe vortex waaier - slurry pomp - abrasie - voor ARC vortex waaier - slurry pomp - abrasie - na ARC vortex waaier - slurry pomp - abrasie - na 7 maand

Industrie: Plaasterplaten

Materieel: Vortex impellers voor het verpompen van kalkslurry

Probleem: In dit bedrijf worden plaasterplaten gemaakt voor de interieurbouw. Daarvoor wordt een mengsel van kalk, vezels, zand, water en vulstoffen naar een vilt gebracht om een continue plaat te vormen die vervolgens (na ontwatering en droging) op maat gezaagd wordt. De keuze werd gemaakt om vortex waaiers te gebruiken (densiteit en inhoud van het medium). Dit met in het achterhoofd de abrasie onder controle te houden. Toch kon de levensduur niet langer zijn dan 8 maanden. De waaier deed zijn werk tot de vinnen flinterdun waren en afbraken.

Oplossing: De eerste waaier die door ons werd gedaan was er 1 die 4 maanden gedraaid had maar uitgebouwd werd tijdens een mechanische panne (lagering van de pomp). De vinnen waren dus over ongeveer de halve dikte weggesleten maar nog sterk genoeg om structuur aan ons keramisch materiaal te geven. De waaier werd ontdaan van de resten plaaster massa en gestraald. Onze standaard werkwijze voorziet in een controle van het metaal en gelukkig zouden we zeggen: de zout concentratie in het metaal was dermate hoog dat een vroegtijdige faling zou optreden bij het ontbreken van bijkomende reinigingen. Zo geschiede. ARC 102 werd verscheidene malen aangebracht en verwijderd (samen met de zouten) om een rein oppervlak achter te laten geschikt om de abrasie bescherming te ontvangen. ARC 897 werd over de gehele waaier aangebracht (zuigzijde) waarna de waaier gebalanceerd werd.

Resultaat: De waaier werd geïnspecteerd na 10 maanden, dit is 20 % langer dan de levensduur van niet beschermde waaiers. Het resultaat was verbluffend: enkel op de top van de vinnen bleek ARC weggesleten. Digitale laagdiktemetingen brachten een slijtage aan het licht die 3,6 x trager ging bij ARC dan bij het originele slijtvaste metaal.

Besparing: Een levensduurverlenging van 3,6 x liet de maintenance manager beslissen om alle waaiers in zijn bedrijf te bekleden (6 stuks).